Drvo novca – biljka koja donosi novac u kuću

Ma koliko da ste uspešni i ma koliko da vam dobro ide, zar ne biste želeli dodatni napredak? Za drvo novca vezuje se, kao što i samo ime kaže, simbolika materijalnog blagostanja i prosperiteta, što ovu sobnu biljku čini izuzetno poželjnim ukrasom svakog enterijera, a posebno poslovnog.

Nastavite sa čitanjem i informišite se zašto je drvo novca od jednog od glavnih aduta feng shui filozofije postalo jedan od najčešće zastupljenih primeraka sobnog bilja uopšte!

Drvo novca – odakle potiče biljka koja donosi novac?

Poznato još i kao drvo para, žad drvo, srećna biljka (lat. crassula ovata), drvo novca pripada grupi sukulenata, tj. sočnica ili mesnatica, i mada su poreklom iz mnogih delova sveta, kultivisane sorte potiču zapravo od vrsta iz istočnog Kejpa Južne Afrike.

Verovatno vas zanima i poreklo verovanja u to da je ovo biljka koja donosi novac u kuću. Smatra se da je takvo verovanje poteklo iz jedne kineske legende. Prema predanju, jedan siromašan čovek molio se bogovima da mu podare bogatstvo, što su mu oni ostvarili. Kada se vratio na svoje imanje, siromah je zatekao na svojoj zemlji drvo novca, a novčano blagostanje se nastavilo zahvaljujući ovoj biljci. Ova priča postala je deo feng šui filozofije, zahvaljujući čemu se proširila po svetu.

Feng šui nalaže da drvo novca bude pozicionirano na mestu dobrog protoka energije kroz kuću. Da bi ova biljka koja donosi novac u kuću ostvarila svoj što puniji kapacitet za materijalni prosperitet, najbolje je da stoji u hodniku, i to sa desne strane, a blizu ulaznih vrata. Smatra se da je upravo hodnik mesto protoka energije u svakoj kući, te da je idealno postaviti drvo novca baš tu, radi neometanog proticanja novca.

U prošlosti se krasula biljka često poklanjala kao svadbeni dar mladencima za novi početak i blagostanje u svakom smislu, a i dalje se u pojedinim krajevima održava tradicija prenošenja drveta novca u porodici s kolena na koleno. 

Krasula biljka – kako je razlikovati od ostalih sobnih biljaka?

Biljka krasula prvi put je formalno opisana 1753. godine od strane švedskog botaničara Karla fon Linea. U tom trenutku, on beleži 10 vrsta ove biljke, a danas ih ima preko 200. Uglavnom se razlikuju po vrsti rasta i obliku listova.

Ono po čemu ćete prepoznati drvo novca jesu sjajni, glatki i mesnati listovi zelene boje, koji često po svom obliku podsećaju na novčić, zbog čega i nose ime parac, drvo para, drvo novca. Pojedine vrste razviju nekoliko klica koje potom rastu uspravno – samo stablo može da naraste i do 2,5 metra u visinu, a ne treba izostaviti ni to da postoje one vrste koje rastu kao veliki zeleni grm. 

Krasula održavanje – ova sobna biljka uopšte nije zahtevna za gajenje

Održavanje krasule je jednostavnije nego što mislite. S obzirom na to odakle potiče, jasno je da je u pitanju veoma izdržljiva biljka, čiji mesnati listovi zadržavaju veću količinu vode, zbog čega ne zahteva često zalivanje ni previše vlage uopšte. Poželjno je koristiti propustan, rastresit supstrat, a pre zalivanja prstom proveriti vlažnost zemlje – ukoliko je vlažna, odložite zalivanje.

Za sobnu biljku kakva je crassula ovata održavanje znači i pravilan izbor supstrata. Najbolja je kombinacija univerzalne zemlje uz dodavanje peska radi bolje drenaže i protoka vazduha u predelu korena biljke. Umesto peska, može se koristiti i supstrat za kaktuse.

Birajte saksije koje na dnu imaju rupice, kako se voda ne bi zadržavala u saksiji i time prouzrokovala da koren truli. Što se tiče učestalosti zalivanja, ono zavisi od toga gde je pozicionirana saksija, kolika je njena izloženost suncu, blizina grejnom telu itd. Generalno, važi pravilo da drvo novca ne bi trebalo zalivati više od jednom u dve nedelje. Tokom zimskih meseci dodatno proredite zalivanje.

Ako se pitate kako da što duže ostane zdravo i raskošno vaše drvo para održavanje treba da podrazumeva i određenu prihranu. Za biljku kakva je crassula ovata uzgoj podrazumeva i da treba biti oprezan sa korišćenjem hemikalija pošto se pokazalo da drvo novca nije posebno veliki ljubitelj istih, ali takođe da mu i te kako prija sve ono što i sukulentima i kaktusima, a to je na prvom mestu zemlja bogata mineralima. 

Korisno je takođe ubaciti komad gline u saksiju sa krasulom, kako bi se vlaga zadržavala duže. Što se tiče đubrenja, ističe se da je đubrivo za kaktuse optimalno i za drvo novca, ali da treba obratiti pažnju na vreme đubrenja – a to znači da se prihrana ovog tipa ne praktikuje tokom zimskih meseci, već najbolje do septembra.

Ono što možda niste znali jeste da krasula može da se gaji i u unutrašnjim i u spoljašnjim uslovima. Idealno je da u letnjim mesecima bude na otvorenom, na terasi, a pre nego što nastupe prvi mrazevi treba je uneti unutra. U sobnim uslovima idealno je da bude na svetlijem mestu, tamnije pozicije učiniće da biljka ne napreduje. Ono što treba izbegavati jeste zagrejan vazduh i neposredna blizina radijatora i drugih grejnih tela.

Krasula razmnožavanje – šta je važno pri sadnji i presađivanju drveta novca?

Postoji nekoliko načina na koje se može saditi drvo novca. Prvi način jeste sadnja iz semena, ali je takođe dosta zastupljeno presađivanje iz lista. Potrebno je uzeti list biljke i staviti ga u već pripremljenu zemlju. Korenu biljke trebaće malo više vremena da krene, pa je neophodno biti strpljiv ukoliko se odlučite za ovaj tip presađivanja. 

Za biljku kakva je krasula razmnožavanje se može odvijati na sledeći način: list biljke koji želite da presadite najpre stavite u vodu i sačekajte da pusti korenje. Za to je obično potrebno oko dve nedelje. Nakon tog perioda, posadite ga u glinenu posudu i uspeh je zagarantovan.

Drvo novca treba presađivati na svakih tri do pet godina kako bi se dao dodatni podsticaj za rast i razvoj (na tri godine u prvih deset godina, a kasnije na pet godine možete vršiti presađivanje). Poželjno je da za drvo novca uvek bude određena neka masivnija saksija jer je sama biljka teška i, ukoliko stoji u običnoj plastičnoj saksiji, može se prevrtati i time oštetiti. Nakon presađivanja biljku treba postaviti na osunčano mesto i držati je tu oko 14 dana.

Ukoliko ste se odlučili da vaša krasula biljka dobije više prostora i novu saksiju za što bolji napredak, imajte u vidu i ovo – zimski meseci nisu optimalni za presađivanje. U tom periodu biljka miruje, ne raste i imaće poteškoća da obnovi svoje korenje. Idealno je, dakle, da za ovaj poduhvat odvojite vreme u prolećnim mesecima, tako je napredak biljke siguran.

Koje još biljke donose novac u kuću?

Kao što smo spomenuli ranije, mnogo biljaka možemo nazvati drvetom novca. U takve spadaju i pilea kineski dolar i pachira aquatica biljka. 

Pilea kineski dolar 

Ova saksijska biljka, veoma otporna i izdržljiva, prepoznatljiva je po svojim velikim, pravilno okruglim, sjajnim i glatkim listovima. U letnjim mesecima potrebno joj je nešto češće zalivanje i u tom periodu godine može biti i na terasi, ali u zimskim mesecima pilea kineski dolar obavezno treba uneti unutra jer nije ljubitelj niskih temperatura, a takođe i postepeno smanjiti učestalost zalivanja.

Pachira aquatica biljka

Još jedna biljka za koju se veruje da donosi prosperitet jeste upravo pachira aquatica biljka, izuzetno dekorativna i lepa, a ukoliko se pravilno neguje, može biti i naročito bujna i raskošna. Estetski je posebno izdvaja više manjih isprepletanih stabala, koja formiraju centralno stablo. Kao još jedno popularno drvo novca pachira aquatica zastupljena je neretko i u formi bonsaia.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da se odlučite koje drvo novca je idealno za vaš kućni ili kancelarijski prostor, kao i da će vam, ma za koje se odlučili, doneti željeni prosperitet!

Bitmap-1