Cveće koje voli sunce – cveće koje trpi jako sunce i lako je za održavanje

Tvoj stan ili dvorište okupani su suncem većim delom dana? Da li znaš koje je to cveće koji voli sunce i kako se ono neguje?

Čak iako nemaš puno iskustva, vremena i energije za baštovanstvo, možeš lako pronaći sobno i baštensko cveće koje trpi jako sunce i oplemeniti svoj životni prostor, učiniti ga lepšim, udobnijim i prijatnijim za boravak.

Nastavi sa čitanjem i informiši se koje su to biljke koje vole sunce i kako da ih neguješ!

Cveće koje voli sunce – neka tvoja bašta zablista pod suncem

Baštensko cveće koje trpi jako sunce idealno je za sve čije je dvorište ili terasa većim delom dana pod suncem.

Ove biljke uglavnom su prepoznatljive po raskošnim cvetovima jarkih boja i lako se održavaju. Ako su ti dvorište ili balkon najvećim delom dana osunčani, pred tobom je zadatak da ih oplemeniš biljkama koje će u suncu uživati i zahvaliti ti svojim raskošnim cvetovima.

Cveće koje je na suncu potrebno je zalivati odstajalom vodom i to u kasnim popodnevnim ili ranim večernjim satima. Za biljke može biti pogubno ako se zalivaju kada je sunce u zenitu.

Pogledaj koje je to baštensko cveće koje trpi jako sunce, koje uz malo truda možeš gajiti u svom dvorištu ili na terasi!

Muškatle – najrasprostranjenije cveće koje voli sunce

Muškatle dolaze u nekoliko oblika i boja i predstavljaju cveće koje se često viđa u dvorištima, ali i na balkonima. Jednostavno održavanje i otpornost ove biljke razlozi zbog kojih je mnogi biraju kada žele da kreiraju raskošnu baštu.

Tim cvećare Cvetam tu je da tvoje dvorište učini pravom prirodnom oazom raskošnog izgleda, te u našoj ponudi možeš pronaći ledene muškatle, viseće muškatle, engleske i puzave muškatle i odabrati one koje se najbolje uklapaju u tvoj eksterijer!

Kako se gaje?

Sunčevi zraci su ono što je muškatlama preko potrebno. U periodu kada su najveće vrućine i jako sunce, možeš ih skloniti u hladovinu ili na polusenovito mesto, kako bi se izbegle opekotine na listovima, a njihovo raskošno cveće zadržalo svoju lepotu.

Bilo da ih sadiš u saksiju ili baštu, potrebno je da ih redovno zalivaš. Tokom najtoplijeg dela godina, muškatle se zalivaju svakodnevno. Kada cvetovi precvetaju, neophodno je da ih otkloniš, kao i žuto i oštećeno lišće, kako bi tokom cele sezone puštale nove izdanke.

Najbolje je zasaditi ih na proleće, u aprilu. Tokom godine se može koristiti prihrana namenjena baš ovim biljkama i dodavati zalivanjem – za najbolji izgled cvetova! Tokom zime je važno skloniti ih na toplo mesto.

Petunija – biljka raskošnih cvetova živopisnih boja

Petunije obožaju sunčeve zrake i tokom dana im je neopdodno 6-8 sati izloženosti suncu. Ova biljka ima izuzetno delikatne cvetove, te je najbolja pozicija za nju – osunčano mesto do koga kiša ne može da dopre. Idealna temperatura za ove biljke je 17-23 °C, ali će izdržati i temperature do 35 °C.

Optimalno je da se petunija zaliva 1-3 puta nedeljno, a kada su temperature izuzetno visoke, potrebno je i češće. Dovoljno je đubrenje jednom mesečno u vidu tečnog đubriva pogodnog za ovu biljku. Tokom sezone cvetanja važno je da se redovno skidaju precvetali cvetove, jer se na taj način dobija bujnija biljka.

Petunija može biti najrazličitijih boja, od crvene, preko ljubičaste, roze, žute, pa sve do šarenih cvetova magičnog izgleda.

Egipatska zvezda – raskošni cvetovi ukrasiće tvoj balkon ili dvorište

Ako želiš da u svoju osunčanu baštu ili terasu uneseš cveće koje se jednostavno gaji i za koje ti ne treba puno znanja i veština, onda je raskošna egipatska zvezda idealan izbor za tebe.

Velika ljubiteljka sunca, egipatska zvezda, uz pravilnu negu može cvetati tokom cele godine. U letnjem periodu drži se u bašti, u polusenci, na mestu gde tokom dana ima hladovine i sunca.

Isto tako, nećeš pogrešiti ako je odabereš za svoj balkon, s obzirom na to da se pokazala kao odlično cveće za terase koje voli sunce.

Tokom zime unesi je u svetlu prostoriju.

Ne voli preterano zalivanje, ali ni sušu. Zemlja ne treba da bude mokra, kao ni previše suva, već blago prosušena između dva zalivanja. Dok cveta možeš je prihranjivati jednom mesečno. Cvetovi ove biljke dolaze u najrazličitijim bojama – ljubičastoj, roze, crvenoj, beloj, itd.

Pustinjska ruža – lepotica neobičnog izgleda

Izgleda nalik na bonsai, sa prelepim cvetovima, ova biljka veoma je popularna kod nas. Nije teška za gajenje, te je pogodna i za početnike.

Prvi cvetovi se javljaju oko 3. godine života biljke, veličine su 5-8 cm, i mogu ostati otvoreni duži vremenski period. U najboljim uslovima, biljka će procvetati i znatno ranije.

Za pustinjske lepotice idealne su plitke saksije kako bi se formirala biljka specifičnog izgleda. Dovoljno je da je presadiš na 2-3 godine i to u proleće. Mlade biljke treba skloniti sa direktne jake sunčeve svetlosti, dok starije jedinke obožavaju sunčeve zrake koji im pomažu da izbace cvetove jarke boje.

Leti je zalivaj na svakih 4-5 dana, a zimi retko, na 10 dana, kada se zemljište potpuno isuši. Ovu biljku treba držati van domašaja dece i ljubimaca, budući da ispušta otrovan sok iz listova i stabla.

Sobno cveće koje voli sunce – unesi raskošne biljke u svoj dom

Ako živiš u stanu bez terase – ne brini!

Tvoj životni prostor i dalje može biti sjajno dekorisan biljkama koje uživaju u sobama punim prirodne svetlosti.

Bilo da si ljubitelj biljaka u različitim nijansama zelene ili voliš one sa raskošnim cvetovima, uz adekvatan odabir, tvoj stan će postati prava mala zelena oaza.

Krasula – biljka koja po verovanju privlači novac

Poznata po tome što privlači novac, krasula je mnogima omiljeno sobno cveće koje voli sunce. Postoji nekoliko stotina vrsta krasula koje se razlikuju po veličini i izgledu listova.

Topao i svetao kutak u tvom domu nameni za krasulu, zalivaj je jednom u 14 dana i ona će biti raskošna tokom cele godine. Za sadnju je najpogodnija zemlja za kaktuse i krasuli nisu potrebne hemikalije. Dovoljno je đubriti je jednom godišnje, ali za ovaj postupak izbegavaj zimu.

Krasula ima nežne cvetiće bele boje, ali retko cveta. Prvo cvetanje može se javiti od 5. do 10. godine života biljke. Čak i bez cvetova, ona je sjajan dekorativan element u svakom domu.

Kaktus – najpopularniji sukulent koji se lako održava

Bodljikavi, ali veoma privlačni – kaktusi su prikupili mnoštvo ljubitelja oko sebe. Dolaze u najrazličitijim oblicima i veličinama, sa raskošnim cvetovima koji će te oduševiti.

Da bi kaktus krasio tvoj prostor, važno je da za njega odabereš osunčano mesto na terasi ili u sobi. Mesta pored prozora ili na prozoru idealna su za uspeh kaktusa.

Da li znaš da se ove biljke smatraju jednim od najotpornijih na svetu?

Dobra vest za sve koji nemaju iskustva u gajenju biljaka!

U zavisnosti od toga da li izabereš pustinjsku ili šumsku biljku, varira i tip zemljišta i sama nega. Za šumske kaktuse potrebna je obična zemlja za biljke i zalivanje kao i kod drugih biljnih vrsta – povremeno. Za pustinjske je važno da odabereš veoma isušenu zemlju i zalivaš onda kada je potpuno suva. Tokom zime se ne zalivaju. Ako se možeš nazvati ljubiteljem kaktusa, zaviri u našu ponudu i odaberi vrstu koja ti je najprivlačnija, ili obraduj bliske ljude kaktusima jedinstvene lepote.

Fikus – tropski lepotan raskošnog izgleda

Jedna od najpoznatijih biljaka koja krasi domove širom sveta je fikus.

Glamurozan i raskošan, ovaj tropski lepotan omiljen je mnogima koji žele svoj dom da oplemene zelenilom. Ako u svoj životni prostor želiš da uneseš fikus, pogledaj našu ponudu i odaberi biljku za svoj dom.

Sadi se u ukrasne saksije i potrebno mu je umereno zalivanje. Preterano zalivanje dovešte do žutih listova koji će opadati, a kod biljke koja ne dobija dovoljno vode, opadaće zeleni listovi. Stavi ga na svetlo mesto u stanu, najbolje na pod, pored prozora ili terase. Ipak, tokom leta ga zaštiti od direktnog sunca i izuzetno visokih temperatura.

Tokom zime, važno je da prostorija bude provetrena, ali ovu biljku ne treba izlagati direktno hladnom zimskom vazduhu. Kada jednom pronađeš mesto za svog tropskog ljubimca, nemoj ga premeštati, jer promene teško podnosi.

Ako imaš kućnog ljubimca, psa ili mačku, fikus nije najbolji izbor za tebe, budući da je otrovan za životinje za koje nije retkost da tokom igre grickaju biljke.

Aloe vera – neobičan izgled koji privlači

Sjajna dekoracija tvog radnog stola, šarmantan detalj na prozoru ili ukras na terasi – aloe vera može biti baš sve u tvom stanu.

Zahteva sunčevu svetlost minimum 6 sati tokom dana, te spada u biljke koje vole sunce. Mlade izdanke ne treba držati na direktnoj sunčevoj svetlosti, dok stariji mogu podneti i takvu poziciju. Ukoliko njeni listovi poprime braon boju, premesti je u osvetljen deo prostorije, ali bez direktnih sunčevih zraka.

Idealna temperatura za ovu biljku je oko 20-24 °C, ne podnosi temperature ispod 10 °C, kao ni one preko 27 °C. Zaliva se jednom nedeljno, vodom koja je odstojala i to ne previše, ona u svojim listovima već skladišti vodu i ne podnosi preveliku vlažost. U proleće joj je potrebna prehrana tečnim đubrivom bogatim fosforom i đubrenje jednom mesečno.

Radi optimalnog rasta, preporuka je da je presadiš na svake dve godine u širu saksiju. Ovo je još jedna biljka koja je štetna za ljubimce, pa je važno da je držiš podalje od mačaka i pasa.

Nadamo se da ti je naš tekst pomogao da odabereš idealne biljke koje uživaju u suncu za svoj životni prostor – dvorišite, terasu ili sobu. Pogledaj bogat asortiman cvećare Cvetam, odaberi baštensko cveće, cveće za dvorište, originalne cvetne aranžmane ili nešto drugo po svojoj želji, a isporuka će brzo biti na tvom pragu!

Bitmap-1