Sobno cveće koje voli tamu – biljke koje uspevaju u ovim uslovima

Sobno cveće koje voli tamu može da ulepša tvoje okruženje, čak i ukoliko je zamračeno!

Radi preciznosti, razjasnićemo da skoro ni nema biljke koja voli tamno okruženje. Zato, kada kažemo “sobno cveće koje voli tamu”, mislimo na ono cveće kome je u redu da bude u zamračenijim prostorijama, kome ne treba ni mnogo svetlosti, a ni direktna svetlost.

Svaki kutak koji nema dovoljno svetlosti, uz sobno cveće postaće življi, šareniji i estetski privlačnji. 

Ovde čak i nije sve pitanje estetike – biljke, dokazano, poboljšavaju raspoloženje čineći nas srećnijim i donose niz psiholoških benefita. Osim toga, inspirativno je i korisno imati biljku o kojoj se treba brinuti, zar ne?

Ako ti treba pomoć da odabereš idealnu biljku, a nisi ni siguran koje to sobno cveće voli tamu – mi ti pomažemo ti da doneseš odluku. U nastavku teksta čeka te vodič kroz mirišljavi svet sobnih biljaka koje vole tamu!

Spatifilum (Spathiphyllum) – sobno cveće koje voli tamu, a prečišćava vazduh

Biljka spatifilium (Spathiphillum) je prvi put došla u Evropu 1824. godine kada ju je otkrio Gustav Valis u kolumbijskoj džungli. Od tada do danas, o spatifiliumu se otkrilo mnogo toga.

Pre svega, treba znati da ova biljka spada u sobno cveće koje voli tamu, laka je za gajenje i fenomenalna za prečišćivanje vazduha!

Sjajni aduti za jedno sobno cveće kome ne treba mnogo svetla, zar ne?

Pošto je drugi naziv spatifiliuma “the peace lilly” (ljiljan mira), ovu bijku često, pogrešno, ubrajaju u ljiljane. Bele latice koje se pojavljuju na krajevima listova spatifiliuma su zapravo listovi, mada svojim dekorativnim izgledom podsećaju na cveće. Pravi cvetovi spatifiliuma nalaze se u središtu belog lista, u vidu cvetnih klipova.

Bilo kako bilo, spatifilium izgleda božanstveno! 

Ime roda biljke Spathiphyllum potiče od grčkih reči spathe – vršni list i phyllon – list. Naziv je dakle inspirisan upravo ovom karakterističnom osobinom biljke – lišćem koje se ističe belom bojom i okružuje cvetne klipove.

Zbog atraktivnog izgleda, veličine koja se lako uklapa u svaki prostor – spatifilium je među najpopularnijim sobnim biljkama.

Standardna visina spatifiliuma je između 50 i 100 cm, pa se uglavnom drži na podu. Kada planiraš prostor gde ćeš je smestiti, računaj na to da ovu biljku krasi i rast u širinu, pa joj predvidi dovoljno veliko okruženje da može da se raširi i pokaže svoju veličanstvenost!

No, ako imaš veći radni sto i prilikom kupovine naglasiš da bi želeo manji “primerak” – potrudićemo se da pronađemo spatifilium adekvatne veličine, koji možeš držati i na kancelarijskom stolu.

Gajenje:

Pošto spatifilium ubrajamo u sobno cveće koje voli tamu, odnosno ono kome ne treba mnogo svetla, napredovaće i ako se smesti u slabo ili srednje osvetljenu prostoriju. Otkrllo se da može da napreduje i na fluorescentnom svetlu. Da bi spatifilum cvetao i izgledao atraktivnije, potrebno je da dobija što više indirektne sunčeve svetlosti.

Dakle, iako spatifilum može da napreduje u manje osvetljenom prostoru, da bi procvetao – treba mu više svetla. 

Pošto je ovo tropska biljka, potrebno joj dosta vode. 

Najbolje je da je zalivate svaki put kada vidite da je nekoliko centimetra zemlje u saksiji suvo. Zimi će biti dovoljno svega jednom nedeljno, nekad i jednom u dve nedelje, ali leti je potrebno češće zalivanje.

Đubri se na proleće i leto, isključivo organskim đubrivom. 

Paprat (Adiantum) – raskošna biljka koja može da uspe i u manje osvetljenim prostorima

Paprat je još jedna poznata vrsta sobnog bilja koju ste sigurno već videli u nečijem domu. Izgled paprati propraćen je lepim listovima, istaknuto zelene boje, što daje akcenat u dosadnim prostorijama i otvorenim prostorima. Međutim, za sjajan rast i dug život paprati je potrebna odgovarajuća nega.

Gajenje:

Kada se uzgaja u unutrašnjosti, paprat treba staviti u vlažnu prostoriju, u kojoj nema mnogo svetlosti. Odlično uspeva u prostorijama kao što su kuhinje i kupatila. Paprati prija indirektna svetlost, a treba je rotirati povremeno tako da sve strane primaju svetlost.

Rotacioni tanjir je idealan izbor za pomeranje paprati za četvrtinu na svaka tri do četiri dana.

Što je veća vlažnost vazduha oko paprati, to ćete morati da uložite manje napora prilikom njenog zalivanja. Ako je vlažnost niska, listove treba svakodnevno prskati vodom (bez kamenca). Da biste pronašli odgovarajuću količinu vode za zemlju, potrebno vam je malo vežbe i siguran instinkt, pošto paprat preferira stalnu vlagu, ali ne toleriše previše vode.

Drži se u humusnom zemljištu.

Zlatna puzavica (Epipremnum aureum) – sobna puzavica koja voli tamu

Zlatna puzavica je sobna biljka iz porodice Araceae (arum).

Privukla je mnoge obožavaoce zbog svojih sjajnih, zelenih ili šarenih listova na kaskadnim stabljikama. Pošto je ovo puzavica-penjačica, pogodna je za držanje u saksiji sa merdevinama ili sa stabljikom koje će joj pružiti potporu prilikom puzanja. 

Zlatna puzavica će, ukoliko brinete o njoj i usmeravate smer puzanja, izgledati izuzetno dekoratvno i ulepšati svaki enterijer.

Gajenje:

Ova kućna biljka se veoma lako uzgaja, preferira svetlo, ali ne direktnu sunčevu svetlost, i zato je svrstavamo u biljke koje “vole tamu”, odnosno lepo uspevaju i u slabo osvetljenim prostorijama. Treba je držati u blizini prozora, ali ne direktno izloženu suncu. Može lepo da napreduje i u zamračenom prostoru, pa je idealna za kancelarije, ugostiteljske objekte i druge slabo osvetljene prostorije.

U stanju je da napreduje i pri izuzetno slabom osvetljenju.

Redovno prskajte listove vodom da biste održali nivo vlažnosti i pustite da se površina zemlje dobro osuši između zalivanja. Đubrite svaki drugi mesec osim kada biljka miruje zimi.

Povremeno obrišite listove mekom krpom da biste uklonili prašinu koja se skupila. Vremenom će listovi požuteti i pasti, pa se najgušće koncentrisati na krajevima stabljika.

Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) – biljka koju i NASA preporučuje

Svekrvin jezik se ističe vrlo ekscentričnim izgledom. Kolokvijalni nazivi sansiverije su i – “svekrvin jezik”, “indijansko pero” ili “sablja”, ova biljka je dobila upravo zbog svog upečatljivog izgleda. Oštri listovi usmereni ka plafonu podsećaju na oštrinu svekrvinog jezika.

Simpatično, zar ne?

No osim zanimljmivog estetskog izgleda koji pruža, sanseverija je sjajna zbog retke osobine noćne proizvodnje kiseonika i sposobnosti prečišćavanja vazduha uklanjanjem benzena, formaldehida, trihloretilena, ksilena i toluena (toksičnih supstanci često prisutnih u okruženju).

Pravi prirodni prečišćivač vazduha! 

Zbog ovoga, ona je na listi biljaka koje NASA preporučuje kao odlične “cimere” u kući!

Gajenje: 

Svekrvin jezik držite na indirektnom svetlu. Ovo sobno cveće “voli tamu”, pa mu ne treba mnogo sunčevog svetla.

Ova biljka voli da se potpuno osuši između zalivanja. Najčešća greška pri nezi i gajenju kod ovih biljaka je prekomerno zalivanje. Čak i ako je vaša biljka postavljena na dovoljno jakog indirektnog svetla, ne morate da je zalivate više od jednog puta na svakih 10 dana tokom vegetacije. 

Zamija (Zamioculcas) – afrička lepotica koja uspeva i u najtamnijim prostorijama

Zamiju ćete videti u svom punom sjaju i raskošu i u suterenima!

Dolazi nam sa najvrelijeg kontinenta, a očarala nas je raskošnim tamnozelenim listovima i lakoćom za negu i brigu. Kada smo već kod tamnozelene boje biljke – ovo je i najbolji pokazatelj da biljci nije potrebno mnogo svetlosti. 

Skoro da možete da budete sigurni kada vidite da neka sobna biljka ima tamnozelene listove da ona spada u sobno cveće koje voli tamu. 

Na engleskom slengu, zamiju zovu “ZZ plant”, što je nama beskrajno simpatično. Ona ima i svoje “zaklete fanove” na društvenim mrežama, pa kucajući “#ZZplant” možete da uplovite u fantastičan svet ljubitelja prelepe zamije.

Ima samo jednu manu – otrovna je.

Dakle, što dalje od dece i kućnih ljubimaca! 

Gajenje: 

Zalivajte svoju ZZ biljku svake 2-3 nedelje, dozvoljavajući da se zemlja osuši između zalivanja.

Očekujte češće zalivanje pri jačem svetlu i ređe pri slabijem osvetljenju. Znakovi da je zamija žedna uključuju uvenuće, naborano lišće i suvu mešavinu za saksije, dok vlažna mešavina ili žutilo i kašasto lišće signaliziraju prekomerno zalivanje i trulež korena.

Ova biljka preferira da joj bude “tesno” okruženje u saksiji, da njeni rizomi praktično pokrivaju ceo obim saksije. Prepoznajte kada kreće da probija saksiju. To je siguran znak da je vreme da se presadi. Ipak, ni tada ne kupujte saksiju većeg obima, već nabavite za svega par centimetra širu. To će zamiji biti sasvim dovoljno!

Dracena (Dracaena) – prelepo sobno cveće koje voli tamu i ukrašava prostor

Dracena je popularna sobna biljka poreklom sa Madagaskara.

Poreklo imena biljke potiče od starogrčke reči drakaina ili „ženski zmaj”. Ovaj naziv je dobila zbog toga što ima crvenu smolu nalik gumi u stabljikama, koja se poredi sa “krvlju zmaja”. Pre nekoliko vekova, baš ova smola se koristila za paste za zube, boje i lekove. Danas se koristi za lakiranje i fotograviranje. Biljka dracaena je kolokvijalno poznata i kao Pesma Indije.

Biljka dracena je popularna ukrasna sobna biljka, koja se uzgaja u zatvorenom i na otvorenom u suptropskoj klimi. Dostiže visinu od oko jednog metra u zatvorenom prostoru i ima izgled grmolikog drveta. Sjajni listovi mogu narasti do pola metra dužine, a nekoliko centrimetra (uglavnom preko 6) širine.

Gajenje:

Draceni je potrebno manje vode nego većini sobnih biljaka. Održavajte je hidriranom tako što ćete listove prskati vodom i održavati blago vlažnim (nikad potpuno vlažnim), uz dobru drenažu.

Dracena preferira jarko indirektno svetlo. toleriše slabiju svetlost, ali zbog toga se njen rast usporava. Biljka dobro raste sa standardnim unutrašnjim saksijama i prosečnom temperaturom i vlažnošću u prostoriji.

Za koje ćeš se ti sobno cveće kome ne treba mnogo svetlosti odlučiti?

Ukoliko želiš da ukrasiš svoj slabo osvetljeni prostor uz odabir sobne biljke koja voli tamu, ili želiš dragoj osobi da kupiš sobnu biljku na dar – dopašće ti se asotiman Cvetam online cvećare i prodavnice poklona. Sobne biljke iz naše ponude savršeno će ti odgovarati, a na tvoju adresu (ili na tuđu ukoliko kupuješ na poklon, zašto da ne?) stižu u rekordnom roku!

Pogledaj šta ti je Cvetam pripremio od asortimana i uživaj u odabiru! 

Biljke, bilo da ih namenjuješ sebi ili dragoj osobi, uvek kupuj tako da odgovaraju enterijeru, ali i karakteru onoga ko će o biljki brinuti. Nadamo se da ti je ovaj tekst pomogao da doneseš odluku i odabereš savršeno sobno cveće kome ne treba mnogo svetline!

Bitmap-1